Välkommen till min hörna av världen!Här hoppas jag du hittar ett boktips eller två. Eller tre....eller jättemånga... Jag anser mig vara allslukare vad gäller böcker. Det blir mest romaner och deckare skulle jag säga, inte så mycket fakta. Kan bli fantasy också, det händer!

torsdag 29 december 2011

Inlåsta, Emma Donoghue


Ännu en bok berättad ur ett barns perspektiv. Denna gång är det femårige Jack som berättar om sin värld. Världen består av Rummet. Där bor Jack och mamma. På kvällarna kommer Svarte Man. Då måste Jack gömma sig i garderoben. När Jack fyllt fem år tycker hans mamma att det är dags att berätta för honom att det finns ett Utanför också. För människorna som Jack ser på TV, de finns på riktigt. Mamma vill så gärna komma tillbaka till Utanför. Hon har varit inlåst i Rummet i sju år och längtar efter sin mamma. Det blir Jack som får se till att planen att komma åt går i lås. De måste lura Svarte Man!

Hela tanken på Utanför är förstås väldigt omtumlande för Jack. Och hur ska det gå för Jack med  alla nya intryck, relationer med andra människor. Bara att ha på sig skor, vad ska det vara bra för?

Mycket mycket bra! En historia som egentligen är alldeles fruktansvärd, men som berättas på ett så ljust och positivt sätt ur ett barns ögon. Vet man inte om något annat, så är man inte tacksam för det lilla. Då tar man det lilla som en självklarhet! Författaren har klart inspirerats av den sanna historien om Josef Fritzl, som låste in sitt dotter i ett utrymme under jord, fick flera barn med henne och tvingade henne att ta hand om barnen i sitt fängelse. Hur agerar man då? Kanske som mamman i denna historia. 

Inlåsta, bokförlaget Lind & Co, 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar