Välkommen till min hörna av världen!Här hoppas jag du hittar ett boktips eller två. Eller tre....eller jättemånga... Jag anser mig vara allslukare vad gäller böcker. Det blir mest romaner och deckare skulle jag säga, inte så mycket fakta. Kan bli fantasy också, det händer!

söndag 24 februari 2013

En piga bland pigor, Ester Blenda Nordström


”Sveriges första Wallraffjournalist” står det på framsidan. Vad betyder det då? På Wikipedia beskrivs wallraffande såhär:
”En särskild form av undersökande journalistik är att en längre tid vistas utklädd, under falsk identitet, i den miljö man önskar undersöka, vilket kallas wallraffande efter den tyske journalisten Günther Wallraff”. Haken är bara att boken utspelar sig ett halvt sekel innan uttrycket föddes!

Tillbaka till Ester Blenda Nordström, en ovanlig kvinna för sin tid. Hennes liv skulle man också kunna skriva en bok om. År 1914 arbetar hon som journalist på Svenska Dagbladet. Hon bestämmer sig för att uge sig för att vara bondpiga och ta anställning på en sörmlänsk gård under en månad. Efter en noggrann reserch och med en fejkad förlovningsring på fingret ger hon sig av.

Hon får bo i en pigkammare tillsammans med en annan piga, Anna. Halv fem ringer väckarklockan. Morgonkaffe. Bara kaffe. Sedan ut till mjölkningen, som tar ett par timmar eftersom det är 20 kor som ska mjölkas. Men sedan är det äntligen frukost! Å så vansinnigt hungrig man skulle vara! Så går dagen, med slit och gnot. Drängarna får sova lite middagslur, men inte pigorna inte. Ingen rast förrän kvällen kommer och då stupar de i säng klockan nio.

På lördagskvällarna, efter att allt arbete avklarats, ger sig ungdomarna av till logdans. Anna har en käresta och när han sover över får Ester sova på höskullen. För livet på landet vid denna tid är tydligen inte så kyrkligt och kyskt som jag hade föreställt mig det hela, åtminstone inte i drängarnas och pigornas värld. Men på söndagarna får pigorna i alla fall lite ledigt. Hela TVÅ timmar!

Det pågår en debatt i Sverige vid denna tid som Ester är i högsta grad med och driver efter sina upplevelser på bondgården. Det är nämligen svårt att få tag på kvinnor som vill jobba som piga. Inte så konstigt, med tanke på arbetsförhållandena och lönen på 15 kr i månaden.

En mycket intressant och tankeväckande reportagebok. Trevligt och underhållande skrivet dessutom. Utvecklingen har faktiskt gått framåt skönt nog. Samtidigt skriver Ester om den sällsamma trötthet som bara uppstår när man uträttat ett riktigt hårt fysiskt arbete. Hon hyllar folket på bondgården som i sin enkelhet och förnöjsamhet bättre än några andra verkligen levet i nuet. En lärdom för oss idag kan tänkas?


Ny utgåva 2012, första gången utgiven 1914
Finns bl.a. på Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar