Välkommen till min hörna av världen!Här hoppas jag du hittar ett boktips eller två. Eller tre....eller jättemånga... Jag anser mig vara allslukare vad gäller böcker. Det blir mest romaner och deckare skulle jag säga, inte så mycket fakta. Kan bli fantasy också, det händer!

torsdag 13 oktober 2011

Hungerspelen, Suzanne Collins

Det finns bloggar som bara handlar om Hungerspelen. Böckerna har legat etta på New York Times bestsellerlista och snart kommer filmerna. God morgon alla som inte hört talas om detta fenomen, det är dags att vakna nu! Detta är nästa stora ungdomshype efter Twilight.

Hungerspelen är en triologi böcker där händelserna utspelar sig någon gång i framtiden. Världen är då uppdelad i tolv distrikt och styrs med järnhand av myndigheterna. Media är ett sätt att hålla befolkningen under kontroll och Hungerspelen är den största mediala händelsen varje år. Två ungdomar från varje distrikt, en kille och en tjej, lottas ut för att delta i spelen. Den som vinner får ära och berömmelse resten av livet. Dom tävlande blir stajlade som superstjärnor och därefter placerade på en arena. Det enda sättet du kan ta dig levande därifrån är att döda de andra innan någon av dem dödar dig. Cynisk underhållning på liv och död.Katniss blir förtvivlad när hennes lillasyster Prims namn dras i utlottningen. Katniss tar sin systers plats och blir distrikt 12:s deltagare tillsammans med Peeta. Där har ni upplägget i den första boken, Hungerspelen.
Vad man inte räknat med är att Katniss är ovanligt rustad för spelen, hon har lärt sig jaga hemma i distrikt 12. Spelen går inte riktigt som myndigheterna tänkt sig denna gång. För vem är det som är fienden, det är ju egentligen inte de andra deltagarna på arenan. Missnöjet pyr i de 12 distrikten. För det är väl 12 distrikt som finns. Eller…? Vill inte avslöja mer, men det är en hyfsad ledtråd att man döpt bok nummer tre till ”Revolt” på svenska!

Grymt spännande! Jag blev ändå inte så uppslukad av historien som jag hade trott att jag skulle bli. Det är bitvis så oerhört rått, blodigt och hemskt att det blir lite för mycket. Man ska inte sätta detta i händerna på någon som är alltför ung. Fördelen med att läsa ungdomsböcker är att språket inte är så avancerat. Det funkade bra att läsa dem på engelska, vilken jag gjorde med bok ett (The Hunger Games) och bok tre (Mockingjay).

Hungerspelen, Månpocket 2009
Fatta Eld, Månpocket 2010
Revolt, Månpocket 2011

1 kommentar:

  1. Hej

    Härlig blogg. Nu vet jag vart jag ska gå om jag behöver tips på läsvärda böcker, bra presenter eller tips på böcker jag inte behöver läsa! :)

    Kommer definitivt läsa hungerspelen!

    /Teresia

    SvaraRadera