Välkommen till min hörna av världen!Här hoppas jag du hittar ett boktips eller två. Eller tre....eller jättemånga... Jag anser mig vara allslukare vad gäller böcker. Det blir mest romaner och deckare skulle jag säga, inte så mycket fakta. Kan bli fantasy också, det händer!

söndag 24 januari 2016

The Martian - Ensam på mars, Andy Weir

Om du haft en dålig dag på jobbet, så är det inget mot vad Mark råkar ut för. Han blir kvarlämnad på Mars när hans astronaut-kompisar drar hem mot jorden igen. De tror att han är död, eftersom han blåste iväg spetsad på en antenn i den där sandstormen som gjorde att de tvingades evakuera snabbt som attan. Det visar sig att Mark har överlevt, vilket NASA upptäcker genom mystiska spår på sina satellitbilder. En räddningsaktion sätts igång för att rädda Mark och hela världen engagerar sig. Problemet är bara att det tar en liten stund att flyga till Mars. Det går dock ingen akut nöd på Mark. Han har gott om resurser för stunden, för expeditionen som skulle pågått i månader varade bara några dagar. Resurser för stunden ja. Men inte resurser för 4 år, som är den tid som är kvar tills nästa rymdexpedition är planerad. Trots det jobbiga läget håller Mark humöret uppe och gör vad han kan åt situationen.

Frågan är om detta kan gå som en science-fiction-bok. Det är lite för realistiskt, förutom att det tack och lov inte behövt hända på riktigt. Men det skulle kunna hända och då vet vi att Mark Watney/Matt Damon är en händig karl som kan reda sig själv. Släng dig i väggen, MacGyver! Frågan är bara om det finns någon människa skulle klara detta psykologiska prov.

Väldigt underhållande och spännande! Jag är ingen rymdnörd alls, men det här var upplyftande och ger en härlig tro på mänskligheten, såsom i himmelen så och på jorden! Så biologen tyckte om det här! Frågan är vad kemisterna och maskiningenjörerna tycker... Nu ska jag se filmen!

3 kommentarer:

  1. Den här boken hamnade bland mina top tio 2015. Gillade den mycket och ser fram emot att se filmen när den kommer på dvd.

    SvaraRadera
  2. Har hört mycket om denna, skulle vilja läsa den också!

    SvaraRadera
  3. Ja, läs den här! Har precis sett filmen också. Den var sevärd och gav ett mervärde för att man då fattar hur alla makapärer ser ut!

    SvaraRadera