Välkommen till min hörna av världen!Här hoppas jag du hittar ett boktips eller två. Eller tre....eller jättemånga... Jag anser mig vara allslukare vad gäller böcker. Det blir mest romaner och deckare skulle jag säga, inte så mycket fakta. Kan bli fantasy också, det händer!

lördag 15 augusti 2015

Havets stjärna, Joseph O´Connor

Om du har en resa till västra Irland i tankarna, kan denna roman vara en bra introduktion till Irlands plågade historia under de år den stora svälten var som värst.

Året är 1847 och Havets stjärna är namnet på en båt. En båt till frihetens land, Amerika, och det enda hoppet för så många svältande irländare, som sålt allt de äger för att börja om på nytt. Ombord på båten finns dock alla samhällsskikt och vi får träffa på flera huvudkaraktärer. Först och främst kaptenen, som utgör berättarröst på den eländiga resan över havet, en resa med så många umbäranden att han aldrig blir sig lik igen.

Så till passagerarna. Flera av dem kommer från Galway och området kring Connemara. En adelsman har tagit med sin familj ombord. Han vet att han är hatad, men han vet inte att han är SÅ hatad att det finns en lejd mördare ombord. Mördaren, vem är han? Är det den halte trashanken som sover på dagarna och vandrar på däck om nätterna? Och adelsmannens barnflicka, hur kommer hon in i bilden? Sakta vävs bilden samman genom återblickar till personernas bakgrundshistorier.

Boken belyser en av de mörkaste delarna i Irlands historia på ett fantastiskt skickligt sätt. Här är en författare som gjort ett gediget förgrundsarbete. Dessutom skriver han medryckande och det hela är mycket berikande. Som mordhistoria haltar det kanske något, men vad gör det. O´Connor lyckas koppla ihop alla historiska fakta till en roman som är väldigt läsvärd. Läs den och bli klokare, för vem behöver en torr historiabok när man kan läsa böcker som den här! Jag behövde något som kunde matcha "Borta med vinden" och den här boken lyckas bra med det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar