Välkommen till min hörna av världen!Här hoppas jag du hittar ett boktips eller två. Eller tre....eller jättemånga... Jag anser mig vara allslukare vad gäller böcker. Det blir mest romaner och deckare skulle jag säga, inte så mycket fakta. Kan bli fantasy också, det händer!

söndag 23 augusti 2015

Blackout, Susannah Cahalan

Susannah är en ung, framgångsrik journalist på den ansedda tidningen New York Post. En ny pojkvän har kommit in i hennes liv och livet känns rätt bra. Så börjar Susannahs beteende förändras på ett märkligt sätt. Hon blir övertygad om att hon fått vägglöss och börjar frenetiskt slänga allt i sin lägenhet, även saker som är viktiga minnen för henne. Och Anticimex hittar inga löss, men Susannah är övertygad om att de finns där ändå. Nu börjar hon få förföljelsemani och tror att alla pratar om henne, hon hör röster som inte är där och hon börjar missköta sitt jobb å det grövsta. Vad är det som händer?

Så en natt får hon ett epilepsianfall. Som tur är finns pojkvännen där. Han ska visa sig vara guld värd innan den här resan är över. Fler epilepsianfall och Susannah blir inlagd. Men läkarna hittar inget fel på henne. Inte den förste läkaren, inte den andre, inte den tredje heller osv. Så blir hon skickad till den läkare som har som rykte att han kan lösa alla omöjliga fall. Och kanske har han svaret. Det finns en nyupptäckt sjukdom, som bara drygt 200 personer i världen blivit diagnosticerade med. Och nu, precis nu har man utvecklat ett test så att man kan kolla om Susannah har denna sjukdom. Nu finns hon inte längre där medvetet, hon har sjunkit in i ett katatoniskt tillstånd, så det är hennes föräldrar och hennes pojkvän som finns där och kämpar för att hitta svaret. För de tror att hon finns där inne i mörkret och de tror och hoppas att hon kan komma tillbaka igen. Så kommer svaret, ja, hon har NMDA-receptorencefalit, en slags hjärnhinneinflammation orsakad av att kroppen bildat antikroppar som går till angrepp mot ens egen hjärna. Nu kan läkarna sätta in rätt botemedel och sakta sakta kommer Susannah tillbaka. Hon gör i denna bok en resa tillbaka till sjukdomen för att förstå vad det är hon råkat ut för och för att belysa sjukdomen för andra. Biografin bygger på en artikel som hon skrev i New York Post om sina upplevelser.

Fascinerande och otäckt om hur en oförklarlig sjukdom slår undan allt. Mycket intressant bok även om den är fylld av svårbegripliga läkartermer. Intressant är att Susannah själv knappt minns något av händelserna, så mycket bygger på läkarjournaler och samtal med hennes anhöriga. En film håller på att spelas in, "Brain on fire".

Här är en intervju med Susannah:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar