Välkommen till min hörna av världen!Här hoppas jag du hittar ett boktips eller två. Eller tre....eller jättemånga... Jag anser mig vara allslukare vad gäller böcker. Det blir mest romaner och deckare skulle jag säga, inte så mycket fakta. Kan bli fantasy också, det händer!

söndag 2 september 2012

Torka aldrig tårar utan handskar - kärleken, Jonas Gardell


80-talet. Då var jag liten och bodde på landet i frikyrko-Småland. Världen var så trygg så trygg och där hände inga dåliga saker. Hände faktiskt ingenting alls där. Men så småningom blev man medveten om att saker hände på andra ställen. Ett av mina tidigaste barndomsminnen är mordet på Olof Palme. Första gången jag hörde talas om homosexualitet tror jag var när Jonas Gardell började göra karriär som stå-upp-komiker. Och första gången jag hörde om AIDS var när Sixten Herrgård dog i sjukdomen. Ganska sent alltså. Men kom ihåg att jag är uppvuxen i frikyrko-kretsar där homosexualitet bara betraktades som något udda och fel som man absolut inte pratade om. Såna saker fanns ändå bara i storstan.

Det är därför en ny värld som öppnar sig för mina ögon när jag läser denna bok. Jag tror inte att jag är ensam om att känna så. Böcker som dessa behövs. Böcker som berättar om en annan sida av Sverige. En efter en sökte de sig till Stockholm och så småningom till varandra. De försökte hitta trygghet i ett samhälle som bara tittade snett på dem. Hur skulle de kunna veta? En sjukdom börjar sakta smyga sig in i nyheternas rapportering och i deras liv för att så småningom eskalera.

Detta är första boken i något som redan känns som en milstolpe. Här berättar Gardell om kärleken och mötet mellan Benjamin och Rasmus. Benjamin, uppvuxen i en familj som tillhör Jehovas vittnen, och Rasmus, den mobbade värmlandsgrabben som nyss tagit sig till Stockholm. Detta varvat med sidohistorier om deras nya bekantskaper och fakta kring HIV. Det kommer två böcker till i denna bokserie - Sjukdomen och Döden. Jag bävar något inför detta. Jag hoppas att de inte bara blir en rapportering av äckel och fasansfullhet. Jag hoppas att Gardell behåller sin känsla för att berätta om människan och dess värdighet trots den mardröm som står för dörren.

Norstedts 2012

2 kommentarer:

  1. Började läsa Torka aldrig tårar idag. Efter 100 sidor verkar den mycket lovande, ser fram emot att plocka upp den igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag sträckläste den på tre dagar...!

      Radera