Välkommen till min hörna av världen!Här hoppas jag du hittar ett boktips eller två. Eller tre....eller jättemånga... Jag anser mig vara allslukare vad gäller böcker. Det blir mest romaner och deckare skulle jag säga, inte så mycket fakta. Kan bli fantasy också, det händer!

söndag 27 mars 2016

Sophies historia, Jojo Moyes

Sophie driver ett litet hotell tillsammans med sin syster i en stad i Frankrike. Första världskriget knackar på. Sophies man, som är konstnär, blir fängslad och skickad till ett läger. Allt hon har kvar är tavlan han målat av henne. Det dramatiska porträttet faller en tysk kommendant i smaken. Den desperata Sophie ser en chans att försöka köpa sin mans frihet tillbaka...

Många år senare hänger tavlan i sovrummet hemma hos Liv i det nutida London. Tavlan var en bröllopspresent från hennes man, som gått bort fyra år tidigare, alldeles för ung.
David var en lovande arkitekt och huset som han och Liv skulle dela sitt liv i tillsammans är ett annat arv från David. Liv har svårt att gå vidare och pengakassan sinar. Så en kväll händer det sig ändå att hon tar hem en ny man, Paul.

Paul är konstkännare och ägnar sig åt att spåra upp försvunna konstskatter som varit krigsbyten under världskrigen. Han får syn på Sophie och blir tvungen att agera, vilket förstås får konsekvenser för det trevande förhållandet.

Om att bli besatt av en tingest som påminner om en lycklig tid med den man älskar. Är det värt kampen till vilken pris som helst? Intressant bok som följer två kvinnors olika livsöden med koppling till nämnda tavla. Men jag har svårt att förstå hur man kan vara så envis... En väldigt bra bok ändå!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar