Välkommen till min hörna av världen!Här hoppas jag du hittar ett boktips eller två. Eller tre....eller jättemånga... Jag anser mig vara allslukare vad gäller böcker. Det blir mest romaner och deckare skulle jag säga, inte så mycket fakta. Kan bli fantasy också, det händer!

söndag 3 april 2016

Ljuset vi inte ser, Anthony Doerr

Krig kan väl aldrig vara vackert? Trots det kommer Anthony Doerr ganska nära.

Marie-Laure är en blind fransk flicka. Hennes pappa hjälper henne till ett visst oberoende genom att bygga upp deras värld i en miniatyrmodell, så att Marie-Laure kan lära sig hitta i kvarteret i Paris. Så kommer kriget och Marie-Laure och hennes pappa tvingas fly. De beger sig till släktingar i staden Saint-Malo och Marie-Laure får en ny modellstad att lära sig hitta i. I modellen gömmer pappa en skatt som han smugglat med sig från sitt arbete på ett museum i Paris. Diamanten, den legendariska ”lågornas hav", sägs bringa stor olycka men också evigt liv. Att nazisterna var ute efter skatter under kriget har vi hört. Jakten på diamanten innebär att Marie-Laures pappa blir fängslad. Men diamanten blir kvar hos Marie-Laure. Kvar hos Marie-Laure finns också hennes äldre släkting Etienne. Etienne smygsänder genom sin radiosändare på vinden, något som blir allt viktigare inför stundande Dagen D….

Werner växer upp på ett barnhem i Tyskland. Han uppvisar tidigt exceptionell talang för allt som har med mekanik och radioarmatur att göra. Detta leder till att han får en  specialistutbildning av nazisterna. När kriget kommer blir han utskickad för att hitta främmande sändare.

Det är onekligen ett nytt koncept att skildra 2a världskriget genom en blind persons perspektiv. Och när ska de tu unga träffa på varandra sitter man och undrar hela boken. Denna fina roman har vunnit ett antal priser. Korta fängslande kapitel skildrar krigets hemskheter och meningslöshet från både fransk och tysk sida. Väldigt bra och läsvärt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar