Välkommen till min hörna av världen!Här hoppas jag du hittar ett boktips eller två. Eller tre....eller jättemånga... Jag anser mig vara allslukare vad gäller böcker. Det blir mest romaner och deckare skulle jag säga, inte så mycket fakta. Kan bli fantasy också, det händer!

tisdag 20 oktober 2015

Himmel över Everest, David Lagercrantz

Det finns flera skäl till att jag plockade ut den här boken ur bokhyllan just nu. Jag är nyfiken på David Lagercrantz, för att han är ett hett nyhetsstoff nu med den nya Milleniumboken. Och så höll jag på att krocka med honom på Bokmässan! Dessutom går det en film på bio just nu, som heter Everest. Jag har fått uppfattningen att denna film delvis bygger på samma händelse som den händelse som Lagercrantz hämtat inspiration till denna bok ifrån.

Fakta; 1996 inträffade en tragisk klätterolycka på Mount Everest i samband med en snöstorm. Med på berget fanns en svensk som hette Göran Kropp. Sammantaget miste åtta människor livet.

2006 kom denna fiktiva roman där Lagercrantz spelar in vissa igenkännande drag, bland annat finns det en svensk ensamklättrare som spelar en viktig roll. Boken har dock flera huvudpersoner. Det finns en berättarröst i organisatören Karin, som finns i baslägret och försöker förstå vad som händer genom en sprakig walkie-talkie. Den rike företagaren Villari har satsat på att kommersialisera klättringen upp till Mount Everest genom företagsresor. Hans gamle vän Cagliarie råkar vara Everests mest respekterade guide. Så har vi också de som följt med Villari på hans resa, de sherpas de aldrig skulle klara sig utan, plus den knepige svensken Jacob Engler.

Boken har vissa tillbakablickar till de olika karaktärerna och varför de befinner sig på världens högsta berg. Framförallt om varför Engler är som han är. Annars handlar boken i stort sett bara om klättringen och de kritiska timmarna på berget. Det blir väldigt utdraget när ett drygt dygn ska kavlas ut på 380 sidor. Trots dramatiken som boken ska fånga, så blir det segt. Men det är onekligen intressant, så man vill ändå fortsätta läsa.

Men jag börjar fundera på om jag verkligen ska ta mig an den där Milleniumboken…

2 kommentarer:

  1. Den här boken verkar intressant.

    SvaraRadera
  2. Ja, fast jag blev lite besviken på den jag....

    SvaraRadera