Välkommen till min hörna av världen!Här hoppas jag du hittar ett boktips eller två. Eller tre....eller jättemånga... Jag anser mig vara allslukare vad gäller böcker. Det blir mest romaner och deckare skulle jag säga, inte så mycket fakta. Kan bli fantasy också, det händer!

söndag 3 november 2013

Den odödliga Henrietta Lacks, Rebecca Skloot

Ingen har insjuknat i polio i Sverige sedan 1977, detta tack vare vaccinationer som infördes på 60-talet. Europa förklarades poliofritt år 2002 och polio är utrotat från hela Syd- och Nordamerika sedan 1994, detta enligt Smittskyddsinstitutet. Bara ett exempel på de framgångar som hänt inom sjukvården under 1900-talet. Men vem har vi att tacka för det?

1951 insjuknade en afroamerikansk kvinna vid namn Henrietta Lacks i en sällsynt aggressiv livmoderhalscancer. 9 månader senare var hon död. Vid denna tid försökte läkare och forskare hitta sätt att odla mänskliga celler, att använda i forskningssyfte. Nästan på rutin så tog Henriettas läkare vävnadsprover från Henrietta, utan att fråga, för det gjorde man aldrig. Alla andra cellprov man dittills hade försökt odla bara dog. Men inte Henriettas celler. De bara delade sig, och delade sig, och delade sig igen…. Och det har de fortsatt att göra ända sedan dess. Den betydelse som cellerna har för forskning och för utveckling av läkemedel och vaccin, den går inte att mäta. Samtidigt har Henriettas familj hela tiden levt ett eländigt liv. Fattiga och outbildade försöker de bara att ta sig igenom vardagen. Det tog lång tid innan de alls fick veta att deras mamma stod för de världsberömda HeLa-celler som forskare i hela världen använder sig av.

Journalisten Rebecca Skloot vill skriva en bok om Henrietta och låta världen få veta vem hon var. Men Rebecca får kämpa för att vinna familjens förtroende, som vid det här laget inte vågar lita på någon. Samtidigt vill dottern Deborah så gärna lära känna sin mamma, som dog när Deborah var väldigt liten, och ge henne den upprättelse hon förtjänar.

En fantastiskt fascinerande bok! Djupt tragisk, men också väldigt lärorik. Familjen Lacks kristna tro ger ytterligare en dimension till vad som kan ingå i begreppet odödlighet. Etik och moral ställs på sin spets. Samtidigt kan din läkare fortfarande ta dina vävnadsprover och odla upp dem utan att fråga…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar