Välkommen till min hörna av världen!Här hoppas jag du hittar ett boktips eller två. Eller tre....eller jättemånga... Jag anser mig vara allslukare vad gäller böcker. Det blir mest romaner och deckare skulle jag säga, inte så mycket fakta. Kan bli fantasy också, det händer!

lördag 28 april 2012

Den hemliga historien, Donna Tartt

Den har legat i bokhyllan länge; tjock, finstilt men ändå lockande. Och nu blev det av att ta sig igenom den.

19-årige Richard vill bort från Kalifornien och bort från sina föräldrar. Han längtar efter intellektuellt sällskap och väljer att läsa grekiska på ett college i Vermont på amerikanska östkusten. Han tillåts bli en del av ett slutet litet sällskap på fem studenter som läser grekiska för en excentrisk professor. Han fascineras av sina nya bekantskaper. De är kultiverade och världsvana, men de testar målmedvetet och dekadent alkohol, droger och ritualer i sann dionysisk anda. Men under en rit så går något väldigt fel. Tillsammans måste de bevara en hemlighet, men kan de lita på varandra?

Jag drar paralleller till Brott och Straff när jag läser detta. Ungdomarna reagerar alla olika på händelserna och skuldkänslor och ångest tar sig olika uttryck. En efter en bryts de ned.

Ett djupgående psykologiskt drama som skulle kunna vara så spännande och intressant. Höga betyg, om man läser andras recensioner. Den är dock för trögläst för min smak, så det blir medelmåttigt betyg från mig. Men visst kommer jag att minnas den….

ScandBook AB, 1993

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar