Välkommen till min hörna av världen!Här hoppas jag du hittar ett boktips eller två. Eller tre....eller jättemånga... Jag anser mig vara allslukare vad gäller böcker. Det blir mest romaner och deckare skulle jag säga, inte så mycket fakta. Kan bli fantasy också, det händer!

onsdag 11 april 2012

”Imorgon när kriget kom” och ”När natten är som mörkast”, John Marsden


Efter Twilight-knocken och Hungerspelen-knocken, följt av ett gäng halvtråkiga deckare, så längtade jag tillbaka till spännande ungdomsböcker. Fick då tips om denna serie av John Marsden, på sju böcker. Inte helt purfärska, de kom på 90-talet. Och jag har missat dem totalt. Tur att ens kollegor har tonårsbarn!

Vi förflyttar oss till Australien, troligen dåvarande nutid. Ett gäng ungdomar, med berättarrösten Ellie i spetsen, bestämmer sig för att åka ut på lite hajk i skogen i några dagar. Det finns ett ställe, djupt inne i ödemarken som kallas för Helvetet. Det är dit de tar sig. Allt förflyter lugnt, men en natt vaknar de av himlen fylls av ett stort antal flygplan. Som flyger utan ljus. Mystiskt.

Några dagar senare är det dags att åka hemåt. Men vad tomt det är! Alla gårdar de passerar är övergivna. Hemma hos Ellie har hundarna i hundgården törstat ihjäl i brist på vatten. Det går snart upp för ungdomarna att Australien har blivit invaderat och att befolkningen tagit till fånga.

Först skaffar de sig mer proviant och utrustning och åker tillbaka till Helvetet. Det som känns som den mest säkra platsen att befinna sig på. Men vad skulle du göra om din familj och alla andra du känner blivit tillfångatagna, och allt du känner till plötsligt tagits ifrån dig? Skulle du sitta och vänta på att kriget skulle ta slut? Eller skulle du göra livet besvärligt för de som försöker ta ditt land…?

Oj oj oj oj. Jag slukade först en bok. Sedan slukade jag den andra under två långa tågresor. Spännande, ja!! Mycket välskrivet, om än kanske inte helt verklighetstrogen, men vad tusan, det gör inget! Jag gillar de cliffhangers som finns i böckerna; till exempel… ”Det var början på vad som skulle visa sig bli en fruktansvärd dag” eller ”det som hände sedan, det var mitt fel, det erkänner jag”. Vad då vad då?? Man MÅSTE ju läsa vidare och se vad som händer.

Starkt beroendeframkallande. Eftersom jag måste hinna lite annat än att läsa också, så ska jag pausa lite från serien nu. Det är möjligt att göra det, det finns ett slut i vardera boken. Men det dröjer nog inte så länge innan jag ser till att få tag på bok 3 också. Och 4. Och 5,6 och 7!

Bonnier Carlsen Bokförlag 1996


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar