Välkommen till min hörna av världen!Här hoppas jag du hittar ett boktips eller två. Eller tre....eller jättemånga... Jag anser mig vara allslukare vad gäller böcker. Det blir mest romaner och deckare skulle jag säga, inte så mycket fakta. Kan bli fantasy också, det händer!

lördag 28 januari 2012

Maos siste dansare, Li Cunxin

Cunxin bor med sina föräldrar och sex bröder i en mycket fattig by i Kina på 1960-talet. Hårt arbete krävs och svälten ett ständigt hot. Men kärlek och gemenskap gör ändå vardagen uthärdlig. Allt i Maos sanna anda, Mao är solen som ska rädda Kina! Alla är stolta över att få vara en del av kommunismen.

Maos hustru var en mycket kulturintresserad person. Förutsatt att kulturen lyfte fram kommunismens tankar och inget annat förstås. En dag får Cunxins byn besök av ett utsänt sällskap från dansakademin i Peking, som står under styre från Madame Mao. De letar efter barn till bönder (klasstillhörigheten är viktig) som har förutsättningar för att bli balettdansare. Och Cunxin blir utvald! Som en av 15 i sitt distrikt, med över 70 miljoner invånare.

11 år gammal kommer Cunxin till Peking. Här börjar ett annat liv, med hård disciplin, smärtsam träning och obefintlig frihet. Hemlängtan är svår, men så småningom lär han sig tycka om träningen. Han lär sig älska balett och till slut är det allt han lever för. Det lönar sig att träna hårt. Ett amerikansk utbyte mellan studenter gör att Cunxin får komma till USA för att träna i några veckor. Han tycker det är lite otäckt att åka till ett fördärvligt västerländskt land med svår kriminalitet och rasism, han har ju alltid fått höra hur fantastiskt Kina är jämfört med västvärlden. Inte får att han någonsin fått se något som kommer från västvärlden, tidningar och böcker därifrån är förstås förbjudna. TV, vad är det?

Men vänta lite nu. Chicago, som Cunxin hamnar i, är rent och snyggt. Alla är trevliga och det finns mat i överflöd. Är det såhär det ser ut i västvärlden? Cunxin inser att han hela sin uppväxt blivit lurad av Maos propagandamaskin och bestämmer sig för att hoppa av….

En helt osannolik historia som är alldeles sann! Fantastiskt! Kina har en fascinerande historia, men 1900-talet har varit en tragedi för det kinesiska folket. Sedan Maos död på 70-talet har landet öppnats upp mer och mer. Idag har kapitalistsamhället slagit igenom men det finns en fortsatt stark kontroll av befolkningen och otolerans mot politiska motståndare. Det är viktigt att historier som dessa skrivs ned. Cunxins avhopp fick svåra politiska och personliga konsekvenser till en början. Det tog sex år innan han fick träffa sina föräldrar igen och nio år innan han fick besöka Kina själv. Boken är full med spännande detaljer och man får en fin inblick i hur livet sett ut för Cunxin, som trots sina framgångar verkar vara en ödmjuk person med stort hjärta. Läs den, läs den, läs den! Och åk sedan till Kina och upplev detta gigantiska land med sina stora kontraster.

Maos siste dansare, Månpocket 2011

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar