Välkommen till min hörna av världen!Här hoppas jag du hittar ett boktips eller två. Eller tre....eller jättemånga... Jag anser mig vara allslukare vad gäller böcker. Det blir mest romaner och deckare skulle jag säga, inte så mycket fakta. Kan bli fantasy också, det händer!

fredag 31 mars 2017

Dandy och Mellan rött och svart, Jan Guillou


Jag är världens långsammaste på att komma igenom ljudböcker. Guillous romansvit funkar bra då. Även om det går en månad mellan lyssningstillfällena, så hänger man ändå med!

Det är tre norska bröder vi följer genom 1900-talets Europa. Om vi börjar med Dandy, så handlar den om brodern Sverre. Han förälskar sig i sin studiekamrat Lord Albert och följer med honom till hans hem i England. Givetvis bara som en vän. Sanningen måste döljas till varje pris. Sverres konstnärliga talanger utvecklas under tiden i England och han samlar också på sig av den nya konst som kommer ut på marknaden. Förutom att leva i en lögn, tycks livet ganska lyckligt. En lycka som inte varar tyvärr….

Mellan rött och svart. Titeln anspelar förstås på tiden mellan de båda världskrigen. Bröderna Lauritsen har alla överlevt första världskriget. Sverres måste börja om sitt liv på nytt och lämnar England för Tyskland, där han blir reklamtecknare. Lauritz och Ingeborg flyttar till Sverige från Norge, eftersom barnen med sitt tyska påbrå råkar illa ut i Norge. Brödernas företag går annars bra. Även Oscar har nu blivit familjefar och bor i Berlin och ägnar sig åt att bygga bostadshus och köpa fastigheter. Oscars fru Christa är en frispråkig kvinna som kämar för kvinnors rätt. Det visar sig vara farliga ord att sprida. Världen börjar förändras och livet i Tyskland är inte längre lika säkert.

Tyckte hela romansviten började väldigt segt. Det är som att det behövdes lite uppvärmning först, för i bok 3 sätter det fart och blir ordentligt intressant och spännande. Väldigt intressant att få händelseutvecklingen som ledde fram till 2a världskriget berättad utifrån ett mer tyskt perspektiv. Blev tvungen att kasta mig rakt in i ”Att inte vilja se”, men den får vi blogga om lite senare…

1 kommentar:

  1. Har alla böcker utom den sista i bokhyllan....olästa :)

    SvaraRadera