Välkommen till min hörna av världen!Här hoppas jag du hittar ett boktips eller två. Eller tre....eller jättemånga... Jag anser mig vara allslukare vad gäller böcker. Det blir mest romaner och deckare skulle jag säga, inte så mycket fakta. Kan bli fantasy också, det händer!

lördag 30 april 2016

Shantaram, Gregory David Roberts

Hur ska man sammanfatta och recensera Shantaram, detta 940 sidor långa epos? Pust, jo jag gör väl ett försök...

Det är tidigt 80-tal och huvudpersonen, som genom större delen av boken går under namnet Lin, är på flykt. Hemma i Australien har han rymt från ett fängelse och ett långt fängelsestraff för väpnat rån. På falskt pass kommer han Indien och till Bombai, där han hoppas kunna gömma sig bland den stora massan av människor. Detta trots sin stora kroppshydda och blonda hår....

Det första som händer är att han träffar på det största leende han någonsin sett. Den lille glade och hjälpsamme Prabaker blir Lins guide, inte bara bland gatorna i Bombai utan också till det indiska sättet att vara och ta hand om sina medmänniskor. Strax därefter räddar en vacker kvinna Lin från att bli påkörd av en buss. Och så har vi träffat Karla, en annan ständigt återkommande personlighet på sidorna i denna mustiga äventyrsroman.

Lin har vissa färdigheter som är  användbara för den som inte har helt rent samvete. Han västerländska utseende hjälper honom till vissa affärer bland turisterna; hasch, falska pass, valutaväxlingar. Den lokala maffian får snart upp ögonen för Lin och smider planer för honom.

Nej, nu ska jag inte avslöja mer, resten får ni upptäcka själva! Det är som en resa till Indien, fast utan att få magsjuka av turistbuffén. Här får vi träffa det äkta Indien med alla sina dofter, glada färger, dans och vänliga människor. Men också fattigdom, grymhet, hämnd och sjukdomar. Ett läsäventyr du inte glömmer i första taget! Det påstås att romanen är delvis självbiografisk, men jag undrar det. Lin råkar ut för lite väl mycket för att det ska kunna vara helt trovärdigt. Men en väldigt bra bok!

2 kommentarer:

  1. Den här ser jag fram emot att läsa.

    SvaraRadera
  2. Jag har förstått det som att fängelsebiten och flykten till Indien är sann, men jag undrar lite om resten jag också :)

    SvaraRadera