Välkommen till min hörna av världen!Här hoppas jag du hittar ett boktips eller två. Eller tre....eller jättemånga... Jag anser mig vara allslukare vad gäller böcker. Det blir mest romaner och deckare skulle jag säga, inte så mycket fakta. Kan bli fantasy också, det händer!

tisdag 30 juni 2015

Sonen, Philipp Meyer

Vi får följa Texasfamiljen McCullough genom sisådär 150 år. Generationer av blod, hämnd och maktkamp mellan indianer, vita och mexikaner. Inte för att man fått intrycket att erövringen av den amerikanska västern var en trevlig och rättvis historia.

Eli är åtta år när större delen av hans familj mördas och han själv blir bortförd av comancher. Han är deras fånge, men han blir alltmer accepterad och så småningom betraktas han som en del indianstammen. Det blir naturligt även för honom att leva nära och av naturen. Det är inte självklart för honom att återvända till den vita civilisationen trots att möjligheter finns.

Nästa generation och sonen Peter McCullough har en massaker på en hel mexikansk släkt på sitt samvete. Ett samvete som en dag dyker upp i egen hög person.

Så har vi då en dotter, boktiteln till trots. Men Jeanne Anne McCullough tar rollen som familjens överhuvud när vi kommer in i 1900-talets modernare tider. På ålderns höst finner hon sig väldigt ensam i sitt stora hus, trots tre barn och vad som borde vara en säkrad framtid. Hennes stora förmögenhet är till föga tröst nu.


600 sidor brutalitet, sjukdom och våld, men det är ändå intressant och givande att läsa. Lite omöjlig kärlek får också plats. Det känns det ovant att läsa om 1800-tal och tidigt 1900-tal, utan att det är särskilt mycket religion inblandat. Därmed är boken också ganska fri från kristen sedelära om hur man ska leva, vilket är befriande! 

1 kommentar:

  1. Sonen står och väntar i min bokhylla. Ser verkligen fram emot att läsa den.

    SvaraRadera