Välkommen till min hörna av världen!



Här hoppas jag du hittar ett boktips eller två. Eller tre....eller jättemånga... Jag anser mig vara allslukare vad gäller böcker. Det blir mest romaner och deckare skulle jag säga, inte så mycket fakta. Kan bli fantasy också, det händer!

söndag 27 juli 2014

Min mormor hälsar och säger förlåt, Fredrik Backman

Fredrik Backman slog verkligen knock på mig med sin förra bok, ”En man som heter Ove”. Höga förväntningar alltså.

Elsa är åtta år och annorlunda. Hon bor med sin mamma och hennes nye man i ett hyreshus. I samma trappuppgång bor Elsas bästa och enda vän; mormor. Mormor är också annorlunda. Eller galen, enligt somliga. Snart kommer det en Halven också, men Halven bor än så länge i mammas mage. På kvällarna tar mormor Elsa ut på storslagna äventyr till sagornas värld, Miamas. Tyvärr är verkligheten ingen saga med lyckligt slut. För mormor är sjuk och så dör hon. Kvar hos Elsa har hon lämnat en skattjakt. Skattjakten tar Elsa ut i trapphuset, för det visar sig att i hennes hus bor det människor som mormor vill säga förlåt till.
En rörande historia om människor, och djur faktiskt, som inte passar in perfekt i samhällets normer. Jag gillar själva storyn. Tyvärr är boken jobbigt och stolpigt skriven. Rekommenderar snabb skumläsning av de delar som beskriver sagovärldar. Snälla herr Backman, lova att du aldrig ger dig på att skriva fantasy, för det är du inte bra på! Men resten, det som utspelar sig i den mer verkliga verkligheten, det är en fin berättelse med ett bra budskap. Så även om jag var beredd att ge upp boken halvvägs, så måste jag ändå säga att den är värd att läsas.

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte faktiskt bättre om den här boken än "En man som heter Ove", men så kan det vara. visst sagovärlden är kanske lite dåligt beskriven, men jag tyckte den var roligare en "En man som heter Ove" den var ju mest sorglig enligt mig.

    SvaraRadera
  2. Håller med om att det var mer humor i den här, mormors upptåg var härligt galna! Älskade det där med snögubben... :)

    SvaraRadera