Välkommen till min hörna av världen!Här hoppas jag du hittar ett boktips eller två. Eller tre....eller jättemånga... Jag anser mig vara allslukare vad gäller böcker. Det blir mest romaner och deckare skulle jag säga, inte så mycket fakta. Kan bli fantasy också, det händer!

söndag 16 mars 2014

Gone girl, Gillian Flynn


Man blir ju onekligen nyfiken på vad som gör just den här deckaren så speciell att den säljer miljoner världen över. Är det möjligen att hitta ett nytt sätt att skriva deckare på fortfarande? Även om det här nog snarare är en nattsvart, mycket smart thriller, än ett ordinärt kriminaldrama.

Amy och Nick är ett framgångsrikt par, boende i New York. Amy är välbeställd efter att hennes psykologföräldrar skapat sig en förmögenhet genom att skriva barnböcker baserade på henne. Varningklocka nummer ett….

Så hamnar mediebranschen i kris och både Nick och Amy förlorar jobbet. Ekonomin krisar plötsligt till sig ordentligt. Paret ger sig av från sitt perfekta liv i New York och flyttar till Nicks hemstad i Missouri. Nick köper en pub tillsammans med sin syster, för Amys sista pengar, och är trots allt ganska nöjd med tillvaron. Det är inte Amy….

På deras femte bröllopsdag är Amy plötsligt försvunnen. I huset ligger det möbler huller om buller och polisen hittar spår av borttorkat blod på golvet. Vad är det som har hänt? Nick blir snabbt huvudmisstänkt.

Vartannat kapitel i boken berättas av Amy och vartannat av Nick. Först är det kanske lite segt och det händer inte så mycket. Amy är borta och polisen letar ledtrådar. I mitten av boken börjar man ana oråd. Ordentligt. Ingenting är riktigt som man tror. Ingenting går riktigt som planerat heller. På det hela fullständigt oförutsägbart ända till sista sidan och mer och mer spännande ju längre man läser.

Självklart ska det göras film på det här. Det är ju nästan som att läsa ett filmmanus till en film med Ben Afflek i huvudrollen (ja, det är han som ska spela huvudrollen!)

Så förstår jag nu varför boken blivit så populär? Jo, men faktiskt, det här var något utöver det vanliga. Läs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar