Välkommen till min hörna av världen!Här hoppas jag du hittar ett boktips eller två. Eller tre....eller jättemånga... Jag anser mig vara allslukare vad gäller böcker. Det blir mest romaner och deckare skulle jag säga, inte så mycket fakta. Kan bli fantasy också, det händer!

torsdag 26 december 2013

Och bergen svarade, Khaled Hosseini

Abdullah och Pari är ett syskonpar i en fattig by i Afghanistan på 1950-talet. Abdullah tar hand om lilla Pari även fast han själv bara är ett barn. Mamma är död och pappa är omgift med en annan. Livet är svårt. Så svårt att Abdullahs pappa bestämmer sig för att ge bort Pari till en rik barnlös familj i Kabul som hans nya frus bror arbetar för. Kommer syskonen att träffas igen? Åren går och lilla Pari är inte ens medveten om att hennes föräldrar inte är de som fött henne till världen. När hennes nya pappa får en stroke följer hon med sin mamma, som är halvfransyska, till Paris och börjar ett nytt liv där.
Familjens chaufför och kock, Paris styvmorbror, håller tyst i många år, men till slut måste han berätta. Inte bara om hur det gick till när Pari blev ett barn i familjen, utan också om relationen till husets herre. I bakgrunden utspelar sig dramatiska politiska händelser och kriget skjuter kulhål i det vackra husets fasader. 

Det största problemet med att skriva två så fantastiska böcker som ”Flyga drake” och ”Tusen strålande solar”, det måste vara att leva upp förväntningarna på bok nummer tre. Det börjar mycket lovande. Historien om syskonparet och deras olika öde, det är fängslande och intressant. Jag skulle önska att författaren hade hållit sig till den historien. Nu blandas det in en drös med annat folk i romanen och det är något oklart vad de har där att göra. En bra bok igen, javisst, men den är inte lika stark som de tidigare böckerna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar