Välkommen till min hörna av världen!Här hoppas jag du hittar ett boktips eller två. Eller tre....eller jättemånga... Jag anser mig vara allslukare vad gäller böcker. Det blir mest romaner och deckare skulle jag säga, inte så mycket fakta. Kan bli fantasy också, det händer!

söndag 12 maj 2013

Små solfåglar långt borta, Christie Watson


Här kommer ett litet guldkorn till bok, en bok som handlar om en flicka från Nigeria. Egentligen handlar romanen också om det svarta guldet, oljan. Och det vita guldet, de vita männen som kan kidnappas och som man kan begära lösensumma för. Men det där händer i bakgrunden. I centrum för historien står Blessing.

Blessing, hennes bror Ezekiel och deras mamma tvingas flytta från den bekväma storstaden till sin mormor i Nigerdeltat när det visar sig att pappa hittat en annan. Förändringen från bekvämt stadsliv till fattigdom på landsbygden blir en svår omställning. De får inte ens behålla sin religion, för morfar har sett till att hela familjen konverterat till muslimer. Ezekiel drömmer om att bli läkare, men nu är det plötsligt inte självklart att barnen ska få gå i skolan längre. Skolavgifterna är alldeles för höga. Men det är spännande att bo på landsbygden också. Mormor har lite hemligheter för sig. Vart är det hon försvinner om nätterna? Blessing blir snart varse och får följa med. 

Det här är som en feel-goodroman, fast den utspelar sig i Afrika. Det känns som att romanen handlar om en ganska vanlig familj. Fast för oss bleka svenskar är det förstås väldigt exotiskt. Och mindre och mindre feel-good blir det, för det är klart att livet inte är lätt när man är fattig. Men ändå. Det här en alldeles underbar roman. Läs den och bli varm i hjärtat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar