Välkommen till min hörna av världen!Här hoppas jag du hittar ett boktips eller två. Eller tre....eller jättemånga... Jag anser mig vara allslukare vad gäller böcker. Det blir mest romaner och deckare skulle jag säga, inte så mycket fakta. Kan bli fantasy också, det händer!

måndag 8 april 2013

Morgon i Jenin, Susan Abulhawa


Hur många gånger har du inte suttit där framför Rapport och lojt och uppgivet hört nyhetsuppläsaren rapportera om nya konflikter mellan Israel och Palestina. I ”Morgon i Jenin” kommer du till Palestina, bokstavligt talat. Dofterna, ljuden, smakerna, känslorna, det är verkligen som man är på plats. Och ändå inte. Du sitter där tryggt i din svenska soffa och läser en bok.

Vi får följa flera generationer av en palestinsk familj på Västbanken. När Israel utropas som en självständig stat 1948 tvingas familjen bort från sitt hemby och får bosätta sig i ett flyktingläger i Jenin. Här växer Amal upp. Hon leker och stojar med sina vänner och är som flickor är mest. Så kommer kommer den bittra konflikten allt närmare henne. 6-dagars kriget genomlider hon i en jordhåla under, ja sex dagar. Men hon överlever. En dag när hon är ute och leker befinner hon sig på fel plats och blir skjuten av en israelisk soldat. Men hon överlever det också.

Amal har läshuvud och får en unik möjlighet att studera, vilket för henne bort från flyktinglägret och så småningom till USA. Vad spelar det för roll, är själv bli ”räddad”, när hjärtat är kvar hos familjen i Palestina och även Libanon. Hon måste åka tillbaka…

En omskakande och djupt upprörande bok. Så tragisk, så hjärtlig och så fantastisk! Men får man inte Israels perspektiv i konflikten då undrar ni. Jo, författaren har i historien vävt in en alldeles speciell soldat och vi får också träffa på en judisk barndomskamrat till familjen. För det var ju så, märkligt nog, att innan Israel blev en egen stat kunde folken leva sida vid sida.

Läs denna bok och bli en klokare människa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar