Välkommen till min hörna av världen!Här hoppas jag du hittar ett boktips eller två. Eller tre....eller jättemånga... Jag anser mig vara allslukare vad gäller böcker. Det blir mest romaner och deckare skulle jag säga, inte så mycket fakta. Kan bli fantasy också, det händer!

fredag 28 december 2012

Nobels testamente, Liza Marklund


Jag fiskade upp en låne-DVD på biblioteket som innehöll Nobels testamente som film. Tänkte då att jag måste ju ta mig an boken först. Lyssnade även på delar av den som ljudbok, så nu har jag testat tre olika medier!

Jag gillar Liza. Har läst de flesta av hennes böcker. Rappt och dagsaktuellt. Ja, förutom att boken har några år på nacken då. Boken inleds med ett spektakulärt mord. Mitt under dansen på Nobelfesten kommer en mörderska in och skjuter två personer. Den ena är en kontroversiell kemipristagare från Israel. Den andra är högt uppsatt i Nobelkommitten. Vem var målet egentligen? Annika Bengtzon, kvällstidningsreporter, är på Nobelfesten för att jobba och hon förväntar sig att rapportera om det gamla vanliga, färgen på prinsessornas klänningar osv. Nu råkar hon istället bli huvudvittne till skottlossningen. Polisen förbjuder henne att skriva om vad hon sett och framförallt ska hon hålla tyst om kvinnan som höll i vapnet. Kvinnan med de gula ögonen….

Spännande som alltid, men kanske inte Marklunds bästa ändå. En bonus är man får lite bakgrund till Alfred Nobels liv och leverne. Det ger ett djup i historien att man får följa med hem till Annika och hennes familj och vara med om drama på hemmaplan också. En del som för övrigt nästan helt hoppats över i filmen. Och hur mycket kan man ändra i en film för att det fortfarande ska vara samma deckare? Och vad är det för stel pinne de stoppat in som huvudrollsinnehavare? Åh jag saknar Helena Bergström…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar