Välkommen till min hörna av världen!Här hoppas jag du hittar ett boktips eller två. Eller tre....eller jättemånga... Jag anser mig vara allslukare vad gäller böcker. Det blir mest romaner och deckare skulle jag säga, inte så mycket fakta. Kan bli fantasy också, det händer!

tisdag 28 juni 2016

De förklädda flickorna i Kabul, Jenny Nordberg

Vad som än händer mig, så är jag så oändligt glad och tacksam att jag fått växa upp i Sverige. Så stor frihet och så stora möjligheter. Det är ju tyvärr inte så situationen ser ut för alla flickor och kvinnor världen över. Värst är det att vara kvinna i Afganistan. Du får inte gå ut alls om du är tonårig tjej, någon av manligt kön kan ju titta på dig. Då är det ditt eget fel, för då måste det vara du som beter dig slampigt åt. Som gift eller som liten flicka får du bara gå ut med manligt sällskap. Till saken hör att för att du som liten flicka ska få gå ut, räcker att det där ”manliga” sällskapet är ett annat barn i form av en bror. Vad kan en familj göra som inte har några pojkar för att underlätta sin vardag på detta vis? Jo, man kan klä ut ett av barnen till pojke. Problemet löst! Det är så man gör med idiotiska traditionella strukturer, man hittar på ett annat system för att komma runt det. Men att det ska behövas!

I boken får vi också följa några tonåriga tjejer, som tvingas gå från den större frihet det är att växa upp som pojke, till att tvingas tillbaka in i rollen som flicka. Och nu tonåring, med krav på giftermål. Innan dess, som sagt, får du leva instängd i ditt hem. Samtidigt har dessa tjejer fått chansen att bygga upp en bättre självkänsla och smak av frihet, som kan hjälpa dem i livet även som kvinna. 

Jenny Nordberg har onekligen skrivit en intressant reportagebok. Hon undersöker inte bara den patriarkala samhällsuppbyggnaden i Afganistan. Hon beskriver även fenomenet med kvinnor som klär ut sig till män genom historien, för detta är inget unikt för Afganistan, även om det är där det fortfarande lever kvar. Förbannad och uppgiven, men upplyst blir man. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar