Välkommen till min hörna av världen!Här hoppas jag du hittar ett boktips eller två. Eller tre....eller jättemånga... Jag anser mig vara allslukare vad gäller böcker. Det blir mest romaner och deckare skulle jag säga, inte så mycket fakta. Kan bli fantasy också, det händer!

måndag 17 november 2014

Under kupolen, Stephen King

Jag gjorde det, jag tog mig igenom den! Min första Stephen King och samtidigt den tjockaste bok jag någonsin läst. Har varit lite fundersam på att ta mig an herr King. Varför? Jo, jag har ju sett en del filmer som skrämt slag på mig, däribland ”The shining” och ”Det”. Därmed inte sagt att det inte finns någon del av mig som gillar att bli skrämd. Och det finns andra filmer på hans noveller och böcker som jag fullkomligt älskar, som ”Stand by me”, ”Nyckeln till frihet” och ”Den gröna milen”.

Så nu var det dags då för den första boken! Vet inte riktigt varför det blev den här. Tror den kändes lagom otäck på något sätt. Har annars ”Carrie” och ”Jurtjyrkogården” hemma i bokhyllan, men har inte vågat!

Vad handlar denna tjockis om då? Över en liten stad med omgivande landsbygd ramlar det plötsligt ned en ogenomtränglig kupol. Läget blir jobbigt när elen lägger ned, radiokommunikationen med omvärlden slutar fungera och det inte kan komma in någon mat utifrån. Vilken tur att en av stadens prominenta politiker har koll på att det finns extra propan. Hur kommer det sig, det kan man undra.

Vilka som är hjältar och vilka som är rötägg visar sig snart. Kommunpolitik på sitt mest osmakliga vis, blandat med våldsamma galningar, människomassor i panik, självmord och anarki. Ja, han har nog haft rätt kul när han skrev detta, Stephen King… Pestens tid blandat med Flugornas herre läste jag någonstans, en beskrivning som nog stämmer ganska bra.

Hur var det att läsa det här då? Jag kommer knappt ihåg början, för jag har hållit på att läsa i några månader nu! Tyckte den första tredjedelen var otroligt brutal och samtidigt ganska seg. Ett långt blodigt anförande i avhuggna kroppsdelar, krockskadade lik och annat elände. Så jag blev lite trött och äcklad. Men så för några veckor sedan började jag titta på TV-serien som är gjord efter boken. Då blev jag sugen på att sugen på att läsa igen. Och då minsann fastnade jag ordentligt! Plötsligt blev det grymt spännande och det var väldigt svårt att släcka nattlampan. Fascinerande vilket flyt det är i språket, innan man vet ordet av har man läst 100 sidor. Och det händer saker hela tiden!

Visade sig för övrigt att TV-serien inte följer boken särskilt bra, och då rekommenderar jag boken istället. Har sett två avsnitt och det blir nog inte fler.

Lite intressant att jag råkade läsa Maze runner, om ett gäng gossar instängda och omgärdade av en labyrint, samtidigt som jag läste om en isolerad stad. Ska nog ta mig an något annat än böcker på temat instängd nu….

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar