Välkommen till min hörna av världen!



Här hoppas jag du hittar ett boktips eller två. Eller tre....eller jättemånga... Jag anser mig vara allslukare vad gäller böcker. Det blir mest romaner och deckare skulle jag säga, inte så mycket fakta. Kan bli fantasy också, det händer!

måndag 27 oktober 2014

Bokutmaning

Förra hösten gav jag mig på en bokutmaning. Som jag sedan glömt av i ett halvår, men jag kan konstatera att jag ändå kommit i mål med målet, vilket var att pricka av 20 stycken punkter på listan!

http://ordlycka.blogspot.se/p/blog-page.html

lördag 25 oktober 2014

The Maze Runner, James Dashner

Bioaktuella Maze runner. Klart att boken ska läsas först!

Thomas vaknar upp i en hiss. Det enda han kan komma ihåg är vad han heter. Alla andra minnen har sopats bort. Hissen tar honom till ett udda samhälle med tonårspojkar där världen består av ett stort fält omgivet av stenväggar. Men det finns öppningar ut, genom dörrar som leder till en gigantisk labyrint, The Maze. Pojkarna har varit där i två år när Thomas kommer dit. Ingen vet varför de är där, men varje dag springer ett antal av dem ut i labyrinten och försöker hitta ut. På kvällen kommer de tillbaka igen. Då stängs dörrarna och labyrinten tas över av läskiga monster.

En pojke i månaden har det kommit, men redan dagen efter att Thomas kommit dit kommer hissen tillbaka. Bara det är en avvikelse från de vanliga rutinerna, men en ännu större överraskning väntar när hissdörrarna öppnas. Nu kommer allting att förändras.

Flugornas herre möter Hungerspelen. Grymt spännande är det! Små korta kapitel avslutas med cliffhanger efter cliffhanger. Jag läste boken på engelska och det funkade bra, tyckte det hela var lättläst. Funkade mindre bra att jobba, eftersom det blev sena kvällar innan jag klarade av att släcka lampan och sova… Höll på att glömma att gå av spårvagnen en dag också för att jag var så inne i dramat!

Totalt är det fyra böcker i denna serie. Står nu på kö för nummer två på biblioteket. Det känns okej, bok nummer 1 slutar på ett logiskt ställe så att nummer 2 kan ta över!

söndag 12 oktober 2014

Berättelse om herr Roos, Håkan Nesser

Bok nummer tre i Nessers serie om kommissarie Barbarotti. Fast egentligen handlar det inte så mycket om Barbarotti.

Boken handlar såklart om herr Valdemar Roos, en medelålders grå farbror. Han bor med sin fru, som han har tröttnat på och sina två otacksamma tonårsstyvdöttrar. Han går till sitt tråkiga jobb varje dag. Han undrar vad det var som hände, var detta allt livet hade att erbjuda? Plötsligt vinner han en stor summa pengar och nya möjligheter öppnar sig. Han säger upp sig och köper en stuga långt ute i skogen, men säger inget till sin familj. Han åker till stugan, istället för till jobbet och bara njuter av lugnet.

Liksom Guldlock och björnarna, så upptäcker han en dag att det är någon annan som hittat stugan. Han hittar spår av en ung kvinna. De börjar kommunicera med lappar och så småningom öga mot öga. Anna har rymt från ett behandlingshem och har ingenstans att ta vägen. Valdemar har plötsligt någon att ta hand om. Tillvaron har fått en mening.

Det blir en deckare till slut även av denna finurliga Nesserbok. För det visar sig att någon är ute efter Anna. Det hade dock inte behövts, för boken står sig bra som en roman. Lite filosofiskt och väldigt trevligt. Bara lite mord och biljakt också som extra ingrediens. Rekommenderas!