Välkommen till min hörna av världen!



Här hoppas jag du hittar ett boktips eller två. Eller tre....eller jättemånga... Jag anser mig vara allslukare vad gäller böcker. Det blir mest romaner och deckare skulle jag säga, inte så mycket fakta. Kan bli fantasy också, det händer!

lördag 30 november 2013

Konsten att vara kvinna, Caitlin Moran

Caitlin Moran är en prisbelönt brittisk journalist, bland annat känd för sina krönikor. Det här är en självbiografi på temat att växa upp och bli till kvinna med allt vad det innebär i kroppen och knoppen. Boken går igenom teman som förälskelser, sexism, barn samt konstiga vanor som kvinnor förväntas ha. Flera i min omgivning har sagt att ”åh, det här är SÅ roligt”, ”åh jag skrattade högt” osv. Jag gick in alltså in i detta med höga förväntningar. Och ursäkta, men va!? Jag förstår inte alls vad det är som är så roligt. Jag tycker boken är tämligen ointressant och igenkänningsfaktorn för min del är inte särskilt hög. Nej, läs något annat istället! 

måndag 25 november 2013

Americanah, Chimamanda Ngozi Adichi

Författaren till ”En halv gul sol” är tillbaka! Denna gång med en mer stillsam samhällsskildring om ganska vanliga människor. Men hon lyckas klämma in tre kontinenter på de 600 sidorna och det är mycket folk som passerar förbi.

I centrum står ändå Ifemelu och Obinze, ett förälskat par och två studenter som drömmer om ett bättre liv. Nigeria styrs av en militärjunta och studentlivet i Nigera bryts upp av strejker under 1990-talet. Ifemelu lyckas få visum i USA och flyttar dit för att studera. Det är meningen att Obinze ska komma efter, men han har inte samma tur.

Väl i USA gör Ifemelu den intressanta upptäckten att hon är svart! Det har hon aldrig funderat över förut. Hon startar en blogg för att skriva om sina betraktelser kring USA och rasfrågor, en blogg som snabbt får ett stort antal läsare. Hon hämtar inspiration till sina texter från bl.a sitt extrajobb som barnflicka i en vit, rik familj, från sina olika pojkvänner och från sina afrikanska bekanta som liksom hon flyttat till USA.

Pojkvänner ja. Väl i USA bryter Ifemelu kontakten med Obinze, halvt om halvt medvetet. Obinze är förtvivlad. Terrorattacken i New York har förstört hans förutsättningar för att bli insläppt i USA och han får nöja sig med England istället. Där lever han på falska papper, han misslyckas med ett uppgjort äktenskap och han blir utslängd ur landet i handbojor. Tillbaka i Nigeria så vänder det för Obinze. Rätt kontakter gör honom till en av Nigerias rikaste män, han gifter sig med en vacker foglig kvinna och de får en dotter.

Så bestämmer sig Ifemelu för att flytta hem till Nigeria igen. Hon lyckas få ett jobb på en tidning, men hon vill skriva på sitt sätt om Nigeria, med ögon utifrån. Obinze då? 15 år har gått, men längtan är stor hos både Ifemelu och Obinze…

En tjock bok som nog hade vunnit på att inte vara så pratig. Men ändå härlig, lättläst läsning. Det sägs ju att ”att läsa är att resa” och det stämmer verkligen i det här fallet.  Betyg? Ganska högt, en fyra av fem!

söndag 10 november 2013

Messenger of truth, Jacqueline Winspear

Välkommen till bloggens inlägg nummer 100! Vad bra att jag får fira med ett litet guldkorn då!

Jacqueline Winspear är en brittisk författare, numera bosatt i USA. Hon har skapat en karaktär som heter Maisie Dobbs, en ung skärp kvinna som arbetar som detektiv i 30-talets London. Det här är fjärde boken om Maisie Dobbs och jag har förstås läst de tre första också! Det finns ett problem. Det finns bara tre böcker översatta till svenska. Varför!? Disaster!! Men lugn, det är bara att tugga i sig dem på engelska istället. Det tar ju lite extra tid förstås, men desto mer tid får man spendera i London! Jag lyckades få tag på denna bok i en engelsk bokhandel i Sverige. Annars kan man gå till den magnifika bokhandeln Foyles i London, om man har vägarna förbi. Eller testa deras webb-shop, http://www.foyles.co.uk/ och tala om för mig om det funkade bra!

Tillbaka till boken då, en bok som gör nedslag både i Londons fattigaste och rikaste kvarter. Maisie är en för denna tid ovanligt självständig kvinna. Hon har en egen liten firma som sysslar med detektivarbete och har precis köpt sig en egen lägenhet. Maisies medhjälpare Billy mår inte bra. Han har en liten dotter som är svårt sjuk och förutsättningarna för henne att överleva i det smutsiga East End, där familjen bor, är inte stora. Samtidigt ställs Maisie inför ett svårt uppdrag i en mer välbeställd familj. Georgina Bassington-Hope vill utreda vad som egentligen hände när hennes bror, konstnären Nick Bassington-Hope, föll ned från en byggnadsställning och dog medan han arbetade på ett av sina konstverk. Polisen betraktar det hela som en olycka, men Georgina anar att någon ligger bakom det hela. Georginas familj vill inte att någon snokar, så Maisie blir inbjuden till familjen som Georginas vän. En ny värld av färger, former och konstnärligt uttryck öppnar sig för hennes ögon…

Det här är riktigt bra tycker jag. Jag är sedan länge ett hängivet fan av Agatha Christies pusseldeckare och det här är en värdig efterträdare. Alltid lär man sig något på vägen också. Winspear försöker väva in sanna händelser från historien i sina böcker, kanske inte alltid så välkända, men nog så viktiga. Läs!

söndag 3 november 2013

Den odödliga Henrietta Lacks, Rebecca Skloot

Ingen har insjuknat i polio i Sverige sedan 1977, detta tack vare vaccinationer som infördes på 60-talet. Europa förklarades poliofritt år 2002 och polio är utrotat från hela Syd- och Nordamerika sedan 1994, detta enligt Smittskyddsinstitutet. Bara ett exempel på de framgångar som hänt inom sjukvården under 1900-talet. Men vem har vi att tacka för det?

1951 insjuknade en afroamerikansk kvinna vid namn Henrietta Lacks i en sällsynt aggressiv livmoderhalscancer. 9 månader senare var hon död. Vid denna tid försökte läkare och forskare hitta sätt att odla mänskliga celler, att använda i forskningssyfte. Nästan på rutin så tog Henriettas läkare vävnadsprover från Henrietta, utan att fråga, för det gjorde man aldrig. Alla andra cellprov man dittills hade försökt odla bara dog. Men inte Henriettas celler. De bara delade sig, och delade sig, och delade sig igen…. Och det har de fortsatt att göra ända sedan dess. Den betydelse som cellerna har för forskning och för utveckling av läkemedel och vaccin, den går inte att mäta. Samtidigt har Henriettas familj hela tiden levt ett eländigt liv. Fattiga och outbildade försöker de bara att ta sig igenom vardagen. Det tog lång tid innan de alls fick veta att deras mamma stod för de världsberömda HeLa-celler som forskare i hela världen använder sig av.

Journalisten Rebecca Skloot vill skriva en bok om Henrietta och låta världen få veta vem hon var. Men Rebecca får kämpa för att vinna familjens förtroende, som vid det här laget inte vågar lita på någon. Samtidigt vill dottern Deborah så gärna lära känna sin mamma, som dog när Deborah var väldigt liten, och ge henne den upprättelse hon förtjänar.

En fantastiskt fascinerande bok! Djupt tragisk, men också väldigt lärorik. Familjen Lacks kristna tro ger ytterligare en dimension till vad som kan ingå i begreppet odödlighet. Etik och moral ställs på sin spets. Samtidigt kan din läkare fortfarande ta dina vävnadsprover och odla upp dem utan att fråga…