Välkommen till min hörna av världen!



Här hoppas jag du hittar ett boktips eller två. Eller tre....eller jättemånga... Jag anser mig vara allslukare vad gäller böcker. Det blir mest romaner och deckare skulle jag säga, inte så mycket fakta. Kan bli fantasy också, det händer!

lördag 31 augusti 2013

Torka aldrig tårar utan handskar – Döden, Jonas Gardell

Gardells sista del i triologin om AIDS-epidemin som slog ned bland de homosexuella i Stockholm på 80-talet.

I del tre får vi veta lite mer om Bengt, jämten som kom till Stockholm för att leva ut sin dröm som skådespelare. Han har just fått veta att han nått sina drömmars mål när beskedet från läkaren kommer. Även Lars-Åke får vi lära känna lite bättre i del tre. Han testade ett litet tag på att leva som man förväntas göra, det vill säga i en heterosexuell relation. Det fungerade förstås inte alls.

Så har vi Benjamin och Rasmus. Benjamin vårdar och hjälper Rasmus genom sjukdomen. Själv har han också viruset i kroppen och han bävar för att behöva gå igenom samma sak ensam. Efter att Rasmus gått bort består Benjamins liv väntan. Väntan på att sjukdomen ska bryta ut även hos honom. Väntan på bromsmedicinerna. Så en dag ringer telefonen från Koppom. Det är Rasmus föräldrars granne som ringer och ivrigt berättar att nu är båda föräldrarna borta. Så nu kan Benjamin äntligen åka och besöka Rasmus grav….

Egentligen är det lite märkligt att det är tre böcker. Jag skulle inte rekommendera att läsa dem med alltför långt mellanrum, eftersom de hänger ihop med varann och historien hoppar fram och tillbaka i tiden. Men vad gör det. Gardell har skrivit tre svenska klassiker. Jag ser framför mig att gymnasieelever kommer att få läsa dessa böcker som läxa. Detta för att de ger en bild av Sverige som inte berättas någon annanstans. Läs!

söndag 25 augusti 2013

Inferno, Dan Brown

Dantes, förlåt, Dan Browns Inferno, är den tredje bok som jag läser av denne världskände författare. Samma koncept, till och med samma huvudperson, som i till exempel ”Änglar och demoner” och ”Da Vincikoden”. Vad är det då som är så intressant med just ”Inferno”? Jo, den utspelar sig delvis i Florens! Det är så barnsligt roligt att läsa om äventyr som utspelar sig på en plats där man har varit!

Stackars Robert Langdon hamnar mitt i en befarad världskatastrof. Fast först har han ingen aning om det. Han vaknar upp ett sjukhus i Florens, skjuten i huvudet och han minns ingenting. Vad gör han där? Vilken tur att han får hjälp av den supersnygga och supersmarta läkaren Sienna, som hjälper honom genom Florens. Sienna och Robert är på jakt efter Dantes dödsmask och polisen är på jakt efter dom. Varför då? Stackars Robert har fortfarande ingen aning.

Här går det undan minsann. Knappt har Robert vaknat upp ur sin koma förrän första biljakten sätter igång. Sedan fortsätter allt i ett rasande tempo genom hela boken. Däremellan som alltid mystiska symboler, hemliga gångar, gamla tavlor och ett galet geni. Ja, ni känner igen konceptet. Men spännande är det och nog lär man sig något på vägen. Varning får utfärdas, för här blir det sträckläsning och du får inget annat gjort förrän du kommit igenom sista sidan!


tisdag 20 augusti 2013

1Q84 del 3, Haruki Murakami

Till slut så är det äntligen slut, Murakamis långa epos. Känns som att det hade räckt med en bok för det här. Aomame längtar efter Tengo och finner att hon blivit gravid. Tengo blir skuggad av den skumme Ushikawa som agerar på uppdrag av den mystiska organisation Sakigake. Luftpuppor dyker upp och little people agerar i det dolda. Och vad är det egentligen Tengos pappa sysslar med i sjuksängen?

Jag förlåter Murakami för att det tog så himla många sidor för att få ur sig det här. För han skriver så fantastiskt smittande! Det är ett rent nöje att läsa, även det kanske inte är så högt tempo i romanen. Inte förstår man det som händer heller. Och plötsligt är det slut. Jaha!

tisdag 6 augusti 2013

Att föda ett barn, Kristina Sandberg

Jag fick tips om denna bok av en bokhandlare och den mannen visste vad han pratade om. Jag har råkat ut för en hel del sega böcker i sommar, som jag inte orkat recensera. Men nu, äntligen, hittade jag den. Den där boken man längtar efter att få spendera all sin tid med. Attans att jag börjat jobba igen så jag måste slösa bort en massa timmar där! Sedan hem till solstolen på balkongen och bara läsa….

Maj är ung och vacker och hela livet står för dörren. Så har framtiden lite väl bråttom in. Efter en natt med en betydligt äldre man, finner hon att hon är gravid, endast 20 år gammal. Nu utspelar sig det hela år 1939, så det är en stor skam att råka ut för detta. Maj anses ha tur ändå. Mannen, Tomas, erbjuder sig att gifta sig med henne och hans familj har det ganska gott ställt. Kanske är Maj bara en lycksökerska? Tomas mor är inte nådig mot Maj, men svägerskan Titti tar henne under sitt beskydd. Tänk att behöva gifta sig med någon man inte känner. Det finns minst sagt vissa spänningar i äktenskapet. Det blir inte bättre när det visar sig att Tomas dricker alldeles för mycket.

Kristina Sandberg har ett alldeles eget sätt att skriva. Vi följer inte bara passivt med Maj under hennes första år som gift, vi får också följa hennes tankar. All självförbråelse, osäkerhet och frustration. Boken är oemotståndlig och samtidigt ganska sorglig. Det är ingen lycklig kvinna vi möter. Det ska bli mycket intressant att följa Maj i två böcker till. För det är ju så bra att detta är den första boken i en triologi!