Välkommen till min hörna av världen!



Här hoppas jag du hittar ett boktips eller två. Eller tre....eller jättemånga... Jag anser mig vara allslukare vad gäller böcker. Det blir mest romaner och deckare skulle jag säga, inte så mycket fakta. Kan bli fantasy också, det händer!

torsdag 31 januari 2013

Själakistan, Ann Rosman


Detta är Rosmans andra deckare om Marstrandsskärgården och den andra som jag läser. Fast jag började inte med den första, utan den femte eller nåt sånt. Nåja strunt samma! Vi träffar Karin Adler som är kriminalinspektör och bor på sin båt. Hon njuter av semesterns sista dagar när hon plötsligt får hoppa in och börja jobba igen. En skolklass har gjort ett makabert fynd vid fästningen; en kvinnokropp utan huvud. Kroppen står lutad mot en offersten och har uppenbarligen fått huvdet avhugget. En stund senare hittas ett huvud uppsatt i en trädgård. Huset som hör ihop med trädgården kallas för Häxans hus… 

En häxbrygd gjord på medeltidslajvare, ett försummat och oönskat barn, tre barndomsvänner och ett stulet bödelssvärd, det är vad Ann Rosman bjuder på denna gång. Trovärdigt? Nej, inte det minsta. Spännande? Jodå, det tar sig lite på slutet, men jag blev inte så imponerad. Läs Porto Francos väktare istället! Eller ett alternativ; Så snart jag lagt ifrån mig denna deckare så tog jag tag i islänningens Arnaldur Indridasons senaste. Han ligger ett antal kvalitetssteg högre än Rosman kan man säga! Å andra sidan kan Rosman betydligt mer om Marsstrand…

måndag 21 januari 2013

Mannen som glömde sin fru, John O`Farrell


Ibland vill man ha något lättsmält. Det är då jag vanligtvis rotar fram en deckare ur bokhyllan. Ett alternativ är den här sortens böcker; En lite smårolig feel-goodroman.

En man upptäcker en dag att han sitter på tunnelbanan. Allt annat är borta. Han har glömt vad han heter, var han bor och allt han någonsin upplevt. Vilsen och förvirrad blir han omhändertagen på ett sjukhus. Där han till slut lyckas minnas ett telefonnummer, som visar sig gå till hans bäste vän. Nu är det dags för Vaughan, som mannen får veta att han kallas, att plocka ihop livet igen. Det visar sig att han har en fru, som han just ligger i skilsmässa med, och två barn. Skilsmässan blir lite komplicerad när Vaughan kommer på sig själv med att bli hopplöst förälskad i sin fru igen och sakta kommer minnena tillbaka…

Underhållande? Ja, absolut! Sammanfattningsvis ett helt okej betyg från mig. Men ger denna roman något bestående intryck? Nja, knappast.

söndag 13 januari 2013

1Q84 – första boken, Haruki Murakami


Aomames taxi kommer inte fram i rusningstrafiken och hon får ta en genväg till fots för att hinna fram till sitt viktiga uppdrag. Senare märker hon att hon missat väsentliga händelser i nyhetsflödet. Och varför är det plötsligt två månar på natthimlen?
Tengo får, i väntan på sitt eget stora författargenombrott, hjälpa den unga Fukaeri med hennes debutroman. Skriva kan hon inte, men det hon har att berätta är något alldeles unikt. Upplevelserna i romanen blir så verkliga att Tengo börjar undra om hon inte varit med om allt själv. Men hur är det möjligt?

Näe, nu vågar jag inte avslöja mer! Murakamis trio i romaner med titeln 1Q84 börjar trögt, men man får inte ge sig. Det tar tid att bygga upp en hållfast grund. Inslag av övernaturlighet blandat med sex och karaktärer som är minst sagt…speciella! Jag kommer på mig själv med att raskt se till att få tag på del numero två!

Norstedts 2012

söndag 6 januari 2013

Kärlekens historia, Nicole Krause


Leo Gursky är ensam. Han bor själv i sin lägenhet i New York och den ende som tittar till honom är hans granne. Leo Gursky är också väldigt sorgsen. Han förlorade sitt livs kärlek tidigt i livet. Och han har förlorat boken han skrev om denna upplevelse. Boken om Alma och uppväxten i en liten polsk stad.

14-åriga Alma Singer, som också bor i New York, hon är orolig för sin mamma. Det är dags för mamma att träffa en ny man. En dag får mamman ett brev från en man som vill ha en översättning av ”Kärlekens historia”. Detta måste vara ett tecken, tänker Alma, som är döpt efter romanens huvudperson.

Sakta vävs historierna samman. Väldigt sakta. Alldeles för sakta, tycker jag. Detta var segt. Jag hade höga förväntningar på denna kritikerhyllade bok, men boken föll ned från sin upphissade piedestal. Den är inte dålig, absolut inte, men jag önskar att det hade varit lite mer flyt i historien. Det gör inte saken bättre att det finns två huvudpersoner som heter Alma, jag blev förvirrad och hade bitvis svårt att hänga med. Och är det inte lite väl många böcker i snurr just nu som handlar just om….böcker?? 

Brombergs bokförlag 2005