Välkommen till min hörna av världen!



Här hoppas jag du hittar ett boktips eller två. Eller tre....eller jättemånga... Jag anser mig vara allslukare vad gäller böcker. Det blir mest romaner och deckare skulle jag säga, inte så mycket fakta. Kan bli fantasy också, det händer!

söndag 25 mars 2012

Nattens barn, Traci Lords


En mycket obehaglig biografi om ett utnyttjat barn. 

Traci Lords hette från början Nora Kuzma. Hon är nummer två i en syskonskara på fyra systrar och med en mamma som letar efter ett bättre liv. De lever ett kringflackande liv men hamnar så småningom i Kalifornien. Mammas nya kille Roger är ohälsosamt intresserad av Nora, som är tidigt utvecklad. Det finns andra som upptäcker det också. 10 år gammal blir Nora våldtagen av en äldre kille, som utnyttjar det faktum att hon är förtjust i honom. Nora tror att det är hennes eget fel och känner sig som en hora. Det blir inte bättre sen. 15 år gammal blir hon gravid med en annan kille som raskt överger henne. Men mammas snälle Roger hjälper henne till en abortklinik. Han hjälper henne med lite annat också. Bland annat till hennes första fotojobb. Som nakenmodell, 15 år gammal. Nora rymmer hemifrån och hamnar allt djupare ned i porrträsket och hon dövar sin ångest med alkohol och droger. Och hon blir till en vida känd porrstjärna.

Men sedan vänder det. Sakta sakta. Nora kämpar sig ur sitt drogberoende och sitt trassliga liv genom terapisamtal och teaterlektioner. Det leder till små biroller i TV-serier och mer påklätt modellande. Hon lär känna trevliga människor som inte vill henne illa.

Bitvis mår man riktigt dåligt av att läsa det här. Åtminstone första halvan. Andra halvan är ganska ointressant, med mycket "namedropping" av mer eller mindre kända namn i Hollywood. Traci berättar också hur hon tvingas vittna mot sina tidigare arbetsgivare i ett försök från FBI att bekämpa barnporrindustrin. Läsvärt? Definitivt, även om språket haltar mycket, det är ju ingen van författare som skriver och det märks.

Nattens barn, Panpocket 2003

söndag 18 mars 2012

Flaskpost från P, Jussi Adler-Olsen


Danske Adler-Olsen är en ny bekantskap för mig. ”Flaskpost…” är hans tredje bok och den vann Glasnyckeln 2010. Det är alltså läge att ha höga förväntningar på denna deckare.

En särskild avdelning inom polisen, avdelning Q, arbetar med att lösa gamla fall. Nu får de en riktigt knivig sak på halsen; nämligen en 13 år gammal flaskpost. Meddelandet i flaskan har nästan löst upp, men man lyckas uttyda att det handlar om en kidnappning av två barn, två bröder. Utredningen går vidare och efterhand inser polisen att kidnapparen fortfarande kan vara aktiv. Och nu blir det bråttom!

Vi får också följa kidnapparen och hans tankar kring varför han agerar som han gör. Han är förstörd av en uppväxt i en sträng religiös familj, där fadern med fysisk och psykisk terror försökt få sina barn att tro som han. Sonen vill nu hämnas på religiösa sekter och på dem som påminner om hans far. Hans metod för att få de drabbade familjerna att först betala lösensumma och sedan hålla tyst, den metoden är grym och effektiv.

När jag tar mig an en deckare, så förväntar jag mig något ganska lättläst och spännande. Denna deckare har det tagit mig två veckor att komma igenom. Upplevde alltså boken som trögläst och jag blev inte engagerad. Men bitvis är det spännande, visst. Kanske hade jag tyckt bättre om den om man hade lärt känna huvudkaraktärerna lite bättre. Men man får inte veta särskilt mycket om de poliser som är inblandade, här i bok nummer tre. Så när det gäller en serier med böcker, som detta ändå i viss mån är, så är det nog en bra idé att börja med bok nummer ett istället. Ganska självklart eller hur. Fast jag tror jag ger upp herr Adler och ger mig på någon annan deckarförfattare istället….

Bra Böcker AB 2011

lördag 10 mars 2012

Ryktet i fikarummet säger;
Två veckor kvar till filmen Hungerspelen!!

söndag 4 mars 2012

Cirkeln, Mats Strandberg, Sara Bergmark Elfgren


En svensk tonårsskräckis! Kul!

Sex tonårstjejer blir ivägdragna av en främmande kraft in i skogen. Natten är mörk och månen lyser blodröd. De förstår inte vad som händer eller varför de är där. Snart upptäcker de att några av dem fått magiska krafter. Samtidigt sker en serie mystiska självmord på skolan. Tjejerna förstår att mörka krafter är i görningen. Och de mörka krafterna är ute efter dom! Största utmaningen är kanske ändå att bli vänner med varann.

Magi blandat med tonårskänslor, drömmar och problem i en fiktiv liten stad (läs ”håla”) någonstans i Sverige. Detta är den första boken i en serie som redan rönt stor succe. Och visst förtjänar boken all uppmärksamhet. Du kan inte låta bli att sluka den här. Det är befriande att boken sker i en så pass ”vanlig” miljö. Det är inte heller så blodigt och äckel-päckligt som många skräckisar är. Trevligt att läsa kanske är fel att säga om en skräckis. Men jo! 

Raben & Sjögren 2011