Välkommen till min hörna av världen!



Här hoppas jag du hittar ett boktips eller två. Eller tre....eller jättemånga... Jag anser mig vara allslukare vad gäller böcker. Det blir mest romaner och deckare skulle jag säga, inte så mycket fakta. Kan bli fantasy också, det händer!

söndag 26 februari 2012

Sarahs nyckel, Tatiana de Rosney


En svart skamfläck i Frankrikes historia är den händelse som kallas Vel`d`Hiv. I juli 1942 samlade den franska, ja just det, den franska polisen ihop tusentals judar i Paris och tvingade in dem i en idrottshall utan mat och vatten i ett antal dygn. Därefter blev de bortförda till nazisternas förintelseläger.

Den amerikanska journalisten Julia, sedan många år bosatt i Paris, får i uppdrag att skriva en artikel inför 60-årsdagen av Vel`d`Hiv. Hon skäms över att hon inte alls känner till händelsen och börjar läsa in sig. Det visar sig att hon är berörd personligen. Den lägenhet som numera finns i hennes mans familjs ägo, har tidigare tillhört en judisk familj. Familjen tvingades bort under Vel`d`Hiv. Föräldrarna dog i förintelselägren, det kan Julia hitta papper på. Men vad hände med den lilla dottern Sarah?

Julias och Sarahs historia berättas parallellt. Snart vävs historierna samman. Det går inte att släppa denna bok ifrån sig och det är en spännande, mycket gripande och viktig bok. För vi får aldrig glömma!

Sarahs nyckel, Bazar Förlag AB 2009

tisdag 21 februari 2012

Februarifemman


Nu är det dags för bokrean! Här kommer några tips om böcker som jag kommer hålla spaning på.

torsdag 16 februari 2012

Snöängel, Anna-Karin Palm


Stockholm i vinterskrud vintern 85-86. Det är någon som förföljer stadsminister Palme. Något ödesdigert håller på att hända. Schäfern Billy beger sig iväg på turer genom staden och den unga Hedvig ger sig ut och letar efter hunden. Hon träffar diverse människor på vägen. Människors vars liv vi i sin tur får följa. En liten stund. Tills författaren hittar tillbaka till Hedvig igen.

Anna-Karin Palm är också poet och det märks på språket i denna roman. Ibland kommer det in en dikt mellan sidorna. Hennes Målarens döttrar är en av de starkaste läsupplevelser jag varit med om. Snöängel tar jag inte till mig på samma sätt men visst är det speciellt att läsa en så omsorgsfullt nedskriven text. Inget man sträckläser och det är så många karaktärer i historien att jag har svårt att hålla isär vem som är vem. Men en suggestiv känsla infinner sig och det känns som man går där under de snötyngda träden i Humlegården…vilket jag faktiskt gjorde på riktigt förra veckan!

Snöängel, Albert Bonniers förlag 2011

måndag 6 februari 2012

Ensamma hjärtan och hemlösa hundar, Lucy Dillon

Rachels värld ställs på ända när hon får ärva moster Dots hus med tillhörande hundhem för övergivna hundar. Och varför inte börja om på ny kula när man är 39 år, ens älskare ändå stuckit och jobbet inte längre finns kvar. Lantlivet är dock något helt annat än vad Rachel är van vid.

Vi får också följa tvåbarnsmamman Zoe som blivit ensam med sina två barn efter att pappan hittat en ny flamma. För att skämma bort sina pojkar köper pappan en labradorvalp till dem. Som Zoe får ta hand om (hmm, hur mesig kan man vara på en skala!?)

En mysig och trevlig bok om några ganska vanliga människor med vanliga problem. Men särskilt ensamma är de väl ändå inte. De hittar snart varandra med hjälp av sina hundar. Jag bara undrar var ungkarlarna som dyker upp i dessa feel-goodromaner, befinner sig i verkliga livet…?

Ensamma hjärtan och hemlösa hundar, Bonnier Pocket 2011